fredag den 25. maj 2012

Real Madrid, Barcelona og Franco.

Lørdag aften blev årets Champions League finale afgjort, med engelske Chelsea som vinder. To af de hold der måtte se til fra sidelinjen, efter at have tabt i semifinalen, var de spanske giganter Real Madrid og FC Barcelona. De fleste fodboldeksperter havde de to spanske storhold som klare favoritter til at mødes i finalen. Hjemme i Spanien kæmper de to hold hvert år om det nationale mesterskab, hvilket har gjort de to hold til nogle af sportsverdenens største rivaler. Her på bloggen vil vi kigge lidt på Barcelona og Real Madrids historie, der er alt andet end kedelig!



El Clásico

Opgøret mellem Real Madrid og Barcelona bliver kaldt "El Clásico". Opgøret har været spillet siden 1902 og de to hold har spillet mod hinanden 219 gange. Madrid har vundet opgøret 87 gange, Barcelona har vundet 86 og 46 gange har de to hold spillet uafgjort. Ofte har vinderen af sæsonens "El Clásico" også været det hold som vandt det spanske mesterskab. Barcelona har vundet 21 spanske mesterskaber, mens Real Madrid har vundet hele 31 mesterskaber. Det er altså helt tydeligt, at de to hold er de største og mest vindende hold i spansk fodboldhistorie. Det er dog ikke kun de to holds bedrifter på banen der har skabt den store rivalisering mellem klubberne. Real Madrid og Barcelona har nemlig meget stor symbolsk betydning for den spanske befolkning og deres historie.


Klubbernes symbolske betydning

FC Barcelona har enorm symbolsk betydning for det spanske område Catalonien, der ligger i den nordøstlig del af Spanien. Catalonien har i mange år kæmpet for uafhængighed fra resten af Spanien. Barcelona er hovedstaden i det catalanske område og derfor ser mange af klubbens fans "El Clásico", som en kampen mellem Catalonien mod resten af Spanien. For Barcelonas catalanske fans er Real Madrid symbolet på den spanske hovedstad Madrid, der ikke vil give Catalonien sin selvstændighed. Det bliver heller ikke bedre af, at Real Madrid er den spanske konges klub (deraf "real"). Det siger derfor sig selv, at den spanske konge ikke er populær i Catalonien.
Den spanske diktator Francisco Francos, der styrede landet fra 1939 til 1975, havde også indflydelse på forholdet mellem Barcelona og Real Madrid. Mange af Barcelonas fans tror, fejlagtigt, at Franco var Real Madrid fan. Franco støttede et andet Madrid hold, men det forhindrede ham ikke i, at udøve sin magt overfor Barcelona og catalanerne. Inden "El Clásico" i 1943 besøgte Francos politistyrker Barcelonas omklædningsrum, og gjorde det klart at catalanerne gjorde klogest i at tabe kampen. Derfor sluttede opgøret med en sejr på 11-1 til Madrid. Franco sørgede ligeledes for, at Barcelonas præsident Josep Sunyol blev henrettet i 1936. Sunyol var udover sin præsidentpost i fodboldklubben en af de største fortalere for et frit Catalonien, noget der ikke passede ind i Francos planer for Spanien. Derfor måtte Sunyol altså lade livet i 1936.


Barcelonas fans med et klart budskab under en kamp mod Real Madrid


Mere end en klub

Franco forbød det catalanske sprog og catalansk kultur. Derfor var F.C Barcelona det eneste sted, hvor catalaner kunne vise deres catalanske identitet. Derfor har klubben også "slagordet" més que un club" (mere end en klub). Klubben er for mange selve symbolet på Catalonien og kampen for uafhængighed.
Kampen mellem F.C Barcelona og Real Madrid er altså meget mere end en kamp om, hvem der skal vinde det spanske mesterskab. Det er en" krig" mellem to dele af den spanske befolkning. En krig der bliver afgjort på fodboldbanen, mindst to gange om året.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar